Project Description

Stepen napredovanja katarakte sa savetom za eventualnu operaciju

ZAKAŽITE PREGLED

Stepen napredovanja katarakte sa savetom za eventualnu operaciju

ZAKAŽITE PREGLED

Šta je to katarakta?

Katarakta predstavlja zamućenje prirodnog očnog sočiva. Očno sočivo je providna struktura koja se nalazi iza zenice, i koja fokusira svetlosne zrake na mrežnjaču i time omogućava jasan vid. Vremenom se providno sočivo zamućuje kao prirodna posledica starenja. Starenjem dolazi do smanjenja procenta vode u sočivu, zamućenja sočiva i smanjenja njegove providnosti. Iz tog razloga svetlosni zraci teže prolaze kroz sočivo i pacijenti polako primećuju da slabije vide. Kako katarakta sve više napreduje tako se i vid sve više pogoršava. U jako uznapredovalim slučajevima, kod kojih je katarakta prisutna više godina, dolazi do potpunog zamućenja sočiva i dolazi do potpunog pada vida.

Gusto zamućenje, već duže vreme zrelo za operaciju, danas se ne čeka taj stedijum. Osim staračke katarakte postoje i katarakte koje mogu da se jave i kod dece kao urođene, kongenitalne katarakte. Mogu se javiti i u sklopu nekih očnih bolesti kao što su dijabetes, hronične upale oka, visoka miopija i slično. Mogu se javiti i kod dugotrajne primene kortikosteroida. Često mogu biti posledica traume i udarca u oko.
Poslednju deceniju, dve, sve češće se katarakte javljaju i kod mlađih osoba, u četrdesetim i pedesetim godinama života. Brzina progresije katarakte zavisi od tipa katarakte i može dovesti do značajnog pada vida u roku od nekoliko meseci ili nekoliko godina.
Danas se ne ceka da vidna ostrina padne ispod 30% već se ultrazvučne operacije (fakoemulzifikacija) rade ranije. Takođe ranije se čekalo duže vreme između operacije jednog pa drugog oka, a danas su i kraći razmaci između operacija.

“Zamućenje u pogledu sam smatrala posledicom preteranog korišćenja računara i umorom od toga. Ispostavilo se da je situacija drugačija. Operacija katarakte je prošla bez problema i sada je sve u redu. Hvala na dijagnostici i pomoći. Moja iskrena preporuka”.

JELENA PETROVIĆ • BEČ

Specijalna ponuda za porodične preglede u ordinaciji i u kućnim posetama

Cena po dogovoru

POZOVITE